GLOBALIUM


 

UN MODEL GLOBAL DE LA REALITAT
La realitat vista des de múltiples perspectives 

Deia el vell Aristòtil que la filosofia pretén ser  laciència del tot: “Pensem que el savi ho sap tot en la mesura del possible, sense tenir la ciència de cada cosa en particular” . No hi podrà arribar mai. El tot és massa gran. Qui es creu haver abastat el tot  potser s’enganya i esdevé totalitarista. Però, sí que es pot pretendre seleccionar aquells  nuclis que es creguin més determinants, del màxim número de regions assequibles de la  realitat, i pretendre relacionar-los globalitzadamanent, com ho intentà el meu il·lustre  compatriota Ramon Llull en l’edat mitjana, Leibniz en la moderna i Tarski, Quine, FerraterMora, etc. en la contemporània.


Anàlisi de la situació. Calda. Xafogor. Tothom de vacances. Silenci.Comerços tancats. Barcelona, dilluns, 17 d’agost de1998. Són les deu delmatí. He vingut al Centre d’Investigació de la Fund
ació Randa no sé si a jugar o a feinejar, com sempre. Feliç de mi! Felicitat tova (jugar)? Ofelicitat dura (feinejar)? Aquest lloc em funcionarà de pista de llançament  als espais immensos, copsables per la ment humana. 

Començo un viatge  al·lucinant per les diferents senderes de la realitat amb la intenció de professional topogràfic de dissenyar-ne un mapa global per a ajut de  caminants i navegants. Es pot començar aquest esbós exploratori per qualsevol banda -el mapa, com el de la Terra, veurem que resulta de formaesfèrica-, però ho faig per "Fenomen”, perquè potser és el centre principal d’atenció de la investigació i actuació de la gent  d’aquest tros del nostre  planeta que es diu l’àrea nord-occidental, a la qual, principalment, va adreçat aquest treball. 

SEGUIR LLEGINT EN CATALÀ 


UN MODELO GLOBAL DE LA REALIDAD 
La realidad vista desde múltiples perspectivas

111.  El primer anillo: La práctica y la teoría del fenómeno y del númen


No hay comentarios:

Publicar un comentario